AEX put credit spread

Mitä optiostrategioihin tulee, niin credit spreadit on melko peruskauraa. Henkilökohtaisesti tykkään tehdä tämmösiä lyhyemmän juoksuajan treidejä niiden antaman nopean aika-arvon sulamisen vuoksi (positiivinen theta). Treidin avaamisen jälkeen hanskattavaksi jää oikeastaan vain kohteen suuntariski.

Tämän treidin muodostin longaamalla AEX:n yhdeksän päivän kuluttua erääntyviä 542 striken myyntioptioita ja samanaikaisesti shorttaamalla samana perjantaina erääntyviä 546 striken myyntioptioita. Tuottokäyräksi piirtyi yllä näkyvä kuvio. Preemioita sain keskimäärin noin 55 euroa/spreadi. Tuottokäyrästä voi nähdä, että riskeeraan enemmän mitä mahdollisesti voin voittaa. Lisäksi kuviosta näkee, että voittojen määrä rajoittuu tuohon saatuun preemion määrään. Lähtökohtaisesti yhden spreadin max voitto on noin 55 € ja max tappio noin 345 € (400-55 = 345). Joku varmaan voi ihmetellä mitä järkeä tässä treidissä on.

Kerron seuraavaksi mitä järkeä tässä on. AEX indeksi on nyt noin 560 pisteessä. Shorttasin 546 striken myyntioptioita, jotka erääntyvät arvottomina mikäli AEX on ensi viikon perjantaina 546 pisteen yläpuolella. Voin siis tehdä tuottoa mikäli AEX nousee, pysyy paikoillaan tai vaikka se laskisi jonkin verran. Tämä on mielestäni melko suuri etu, etenkin kun miettii kuinka usein indeksi lopulta polkee enemmän tai vähemmän paikoillaan. Longatut 542 striken myyntioptiot toimivat “vakuutuksena” mikäli sattuisi tulemaan jonkinlainen black swan eventti. Samalla kun niillä rajataan mahdollista tappion määrää, niin niillä saadaan myös leikattua treidiin vaadittua pääoman määrää. Toki “vakuutus” aina maksaa jonkin verran, mutta se kestettäkööt.

Välittäjän järjestelmä antaa treidille myös melko hyvän arvion tuoton todennäköisyydestä, se on 82 prosenttia. Se tuppaa olemaan kuitenkin niin, että kaikkea on haastava saada yhtäaikaa. Jos haluaa saada hyvän todennäköisyyden voittoon, niin yleensä treidin voitto on vaatimattomampi verrattuna max tappioon. Jos taas haluaa saada hyvän voiton suhteessa tappioon, niin luultavasti todennäköisyys voitolliseen kauppaan on pienempi.

Tämän pelin henki on kuitenkin tuossa hyvässä positiivisessa thetassa, joka on tällä hetkellä noin arvossa kolme. Tämä tarkoittaa, sitä, että muiden parametrien pysyessä muuttumattomina, tienaan noin 3 euroa/spreadi/päivä. Kolme euroa ei ehkä kuulosta paljolta, mutta jos huomioidaan yhteen spreadiin sijoitettuna oleva 345 euron pääoma, niin tuo theta antaa yhden vuorokauden tuotoksi tällä hetkellä melkein 1 prosentin (3/345×100% = 0,87%). Thetan arvo myös kasvanee jahka mennään päivissä eteenpäin. Mikäli AEX on 546 pisteessä tai sen yläpuolelle ensi viikon perjantaina optioiden erääntyessä, niin tuottoa tulisi noin 16 prosenttia (55/345×100% = 16%) sijoitetulle pääomalle.

Valitettavasti emme elä kuitenkaan täydellisessä maailmassa ja AEX:llä on halutessaan myös täysi oikeus pudota tuon 546 pisteen alapuolelle ensi viikon perjantaihin mennessä. Ellei lasku nyt satu olemaan mikään vesiputoustyylinen liike, niin suuntariski lienee hyvin hallittavissa. Näin lyhyen juoksuajan treidien kanssa ei tarvitse erityisemmin lähteä kikkailemaan. Treidi avataan ja treidi suljetaan, target/stop mentaliteetti on ihan hyvä. Mikäli positio alkaa mennä tappiolle, sanotaanko nyt vaikka 2 x saadun preemion verran, niin sen voi sulkea. Liian hätäisesti ei kannata sulkea, koska todennäköisyyksille on syytä antaa aikaa toimia ja lisäksi aika-arvon sulaminen sataa omaan pussiin.

Jos taas AEX lähtee syystä tai toisesta hillittömään rallatukseen, niin position voi myös sulkea ennen ensi viikon perjantaita. Lienee tehotonta pääoman käyttöä odottaa vimosten preemiosenttien haihtumista. Positio kiinni, voitot kotiin ja uutta positiota auki.

Kysymyksiä ja kommentteja otetaan vastaan.

Preemiopoikuli