AEX kalenteri

Amsterdamin pörssin volatilisuusindeksin (VAEX) lasketellessa viime viikon perjantaina, päätin avata AEX indeksiin 14 päivän kalenteritreidin. Kalenteri koostuu longatuista syyskuun 560 striken osto-optioista sekä shortatuista tämän kuun 560 striken osto-optioista.

Ajatuksena on, että lyhyemmän juoksuajan optioiden aika-arvo sulaa nopeammin kuin pidemmän juoksuajan tavaran. Treidillä on siis positiivinen theta, hyödyn aika-arvon sulamisesta. Lisäksi treidillä on positiivinen vega, saan hyötyä myös mahdollisesta volatiilisuuden noususta. Näin lyhyen juoksuajan peleissä näkisin kuitenkin tuon kohteen suuntariskin olevan tärkeämmässä roolissa mitä volatiilisuus on. Treidin ydin on siis nopeassa aika-arvon sulamisessa ja suuntariskin hallinnassa.

Yllä olevasta kuvasta nähdään kalenteritreidin tuottokäyrä. Kiinteällä viivalla piirtyvä teltta kuvastaa tilannetta 14 vuorokauden päähän, jolloin tämän kuun shortatut osto-optiot erääntyvät. Katkoviivalla piirtynyt käppyrä taas kuvastaa treidin avauspäivää. Ajansaatossa katkoviivalla piirtynyt käppyrä alkaa nousemaan ja muotoutuu kiinteällä viivalla piirtyneeseen telttaan. Positio alkaa mennä tappiolliseksi mikäli kohteen hinta liikkuu noiden vihreiden pystyviivojen ulkopuolelle, viimeistään silloin voisi ajatella tekevänsä jonkinlaisia toimenpiteitä.

Avaushetkellä AEX indeksi oli noin 560 pisteessä, eli rakensin kalenteritreidin niin sanotuilla at the money optioilla. At the money optioissa aika-arvo on suurimmillaan. Paras tuotto tulee myös AEX indeksin ollessa 560 pisteessä lyhyemmän juoksuajan option erääntyessä. Tämä siksi, että shortattu elokuun optio erääntyy 560 pisteessä arvottomana ja syyskuun optio sisältää vielä suuren määrän aika-arvoa.

Lähtöhetkellä treidin delta oli melko lähellä nollaa, joka tarkoittaa position olevan suunnilleen suuntaneutraali. Hyötyä ei siis sinällään tule kohteen noususta eikä laskusta. Kuten jo aiemmin mainitsin, niin vega ja theta ovat tässä tapauksessa positiivisia arvoja, jolloin hyötyä saadaan mahdollisesta volatiilisuuden noususta ja aika-arvon sulamisesta. Theta oli avaushetkellä arvossa 12. Muiden parametrien pysyessä samana, tienaan siis 12 €/päivä yhdellä kalenterilla. Ostin kalenterit keskihintaan 6,30 € (option kerroin on sata eli yksi kalenteri kustantaa 630 €).

Viikko vierähti ja AEX indeksi on sahailujen jälkeen suunnilleen samoissa lukemissa kuin viime viikon perjantaina. Positiivinen theta on tehnyt tehtävänsä ja kalenteritreidin hinta on noussut 6,30 eurosta noin 7,50 euroon, mikä tarkoittaa noin 19 prosentin tuottoa viikossa. En kuitenkaan sulkenut vielä tätä treidiä, koska juoksuaikaa on jäljellä viikon verran, position theta on noussut jo 25:een ja kohteella on vielä melko hyvin liikkumavaraakin tämän hetkisen “teltan” sisällä. Ajatuksena on kotiuttaa mahdolliset voitot alkuviikosta.

Kysymyksiä ja kommentteja otetaan vastaan.

Preemiopoikuli

2 kommenttia artikkeliin ”AEX kalenteri”

  1. Nyt oli niin siansaksaa koneinsinöörille, että täytyy alkaa seuraamaan tätä sun juttua
    En ymmärtänyt äkkiseltään yhtään mitään mutta olan varmasti opiskelemaan…

    • Kiitos palautteesta! Optiot voi olla alkuunsa hieman hämmentäviä ja vie oman aikansa päästä kärryille. Menin täs kalenterikeissis melko suoraan itse treidiin sen kummemmin optioiden perusteita avaamatta. Laittele toki ehdotuksia aiheista, joita haluaisit käsiteltävän.

Kommentointi on suljettu.