Parempi tapa indeksisijoittaa?

Miten tehdä laiskaa indeksisijoittamista optioilla? Miten pestä indeksi pienellä työmäärällä.

Lähde: stoxx.com

Yllä olevasta kuvasta voimme nähdä Euro Stoxx 50:nen implisiittisen sekä toteutuneen volatiliteetin. Olennaista on hahmottaa implisiittisen volatiliteetin olevan keskimäärin korkeammalla tasolla mitä toteutunut volatiliteetti on. Tämä tulee olemaan niin sanottu edge.

Yritän avata tämän edgen tässä hyvin lyhyesti ja yksinkertaisesti. Implisiittinen volatiliteetti on optioihin leivottu oletus(riski) siitä, miten paljon kohde tulee liikkumaan tulevaisuudessa. Toteutunut volatiliteetti sitten kertoo paljonko oikeasti on liikuttu. Implisiittisen volatiliteetin ollessa keskimäärin korkeampi mitä toteutuneen liikkeen suuruus on, voimme ajatella optioiden olevan kroonisesti ylihintaisia. Asettamalla (shorttaamalla) optioita saamme siis etulyöntiaseman.

Toimimme ikään kuin vakuutuskauppiaina. Toiset ostaa vakuutuksia suojatakseen sijoituksiaan, me taas mielellämme myymme niitä. Myymme niitä, koska tiedämme niistä saatavan enemmän mitä mahdolliset “vahingot” tulevat suuruusluokaltaan olemaan. Lisäksi nämä vakuutukset huomioivat varsin hyvin erilaiset markkinaolosuhteet. Kun markkinoilla aletaan rymistelemään, niin vakuutuksien hinta pomppaa ja niistä saa enemmän rahaa myytäessä.

Seuraavaksi siirrämme tämän tiedon käytäntöön. Yksinkertainen ja laiska tapa on shortata kerran kuussa esim. Euro Stoxx 50 indeksin myyntioptioita. Kun optiot erääntyy, niin shortataan uusia, seuraavassa kuussa erääntyviä optioita. Tätä samaa rataa sitten jatketaan ja jatketaan.

Lähde: stoxx.com

Kuvasta näemmä mitä tällä laiskan kaverin vakuutusmyynnillä saadaan aikaiseksi. Kovissa indeksin nousurypistyksissä leikkaamme nousupotentiaalia, mutta vastaavasti laskukausien aikana saamme shortatuista optioista “bufferia”. Kuvaa katsoessa voimme todeta vakuutuskaupustelun olevan suhteellisen kannattavaa bisnestä, luultavasti tällä tavalla ainakin tuntipalkoille pääsee. Parastahan tässä tavassa toimia lienee se, että tuottokäyrän syvät montut saadaan siloiteltua pienemmiksi. Salkun draw downit saadaan siis madallettua.

Jatkokehitysideana vois olla vaikka hieman etäämmällä olevien osto-optioiden shorttaaminen samalla hetkellä, kun asettelee niitä myyntioptioita. Se ei paljoa lisävaivaa kuitenkaan toisi.

Kysymyksiä ja kommentteja otetaan vastaan.

Preemiopoikuli

4 kommenttia artikkeliin ”Parempi tapa indeksisijoittaa?”

  1. Ensiksi kiitos että viitsit kirjoittaa suomeksi optioista. Ja toiseksi tuo ylläoleva strategia on käytössä PUTW nimisellä etf:llä, eikä ole pärjännyt allaolevalle indeksille. Lainaus niiden saitilta:

    The WisdomTree CBOE S&P 500 PutWrite Strategy Fund seeks to track the performance, before fees and expenses, of the CBOE S&P 500 PutWrite Index (PUT), a collateralized put write strategy on the S&P 500 Index. The strategy is designed to receive a premium from the option buyer by selling a sequence of one-month, at-the-money, S&P 500 Index puts (SPX puts). If, however, the value of the S&P 500 Index falls below the SPX Put’s strike price, the option finishes in-the-money and the Fund pays the buyer the difference between the strike price and the value of the S&P 500 Index. The Fund’s strategy of selling cash-secured SPX Puts serves to partially offset a decline in the value of the S&P 500 Index to the extent of the premiums received.

    Tuo partially offset a decline ei riitä mitenkään isoissa kuopissa joita tulee vastaan varmasti. Eli passiivisesti myymällä naku putteja ei tee tiliä pidemmän päälle. Tietysti aktiivisella otteella saa tappioita rajoitettua, mutta se ei ole kovin laiska tapa.

    • Moro!

      Kiitos kommentista!

      Jutussa kohteena Euro Stoxx 50 ja lähde käppyröille löytyy täältä:
      https://www.stoxx.com/document/Research/VOLATILITY%20-%20AN%20INVESTABLE%20ASSET%20CLASS_Jan.2019.pdf

      En tiedä kauanko PUTW etf on ollut toiminnassa, mutta hieman yllättävää jos ei ole pärjännyt tuotoissa indeksille. Ehkä strategialle voisi olla hyväksi käyttää jotain yksinkertaista filtteröintiä. Pikaisella googletuksella jotain jatkojalostusideaa: http://www.thetatrend.com/writing-naked-puts-unspoken-challenger-buy-and-hold/
      Kenties jonkinlainen volatiilisuuteen perustuva filtteröintikin vois olla paikallaan.

      Itse en kyseistä passiivista tapaa “indeksisijoittamiseen” käytä, joten omaa kenttätestattua dataa ei strategialle valitettavasti löydy. Olisi mielenkiintoista tietää millaseen tulokseen pääsisi esim. järjestelmällisesti asettamalla päivittäin tai viikottain erääntyviä myyntioptioita ja millainen delta olisi paras kulloinkin vallitsevaan volatiilisuuteen. Saisiko tihennetyllä asettamisella tasoiteltua tuottokäyrää?

      Yks jutun keskeinen pointti oli tuo optioiden krooninen ylihintaisuus. Suhteellisen pitkälle pitäisi päästä, kun sen sisäistää ja opettelee käyttämään keskeisiä optiostrategioita. Tämä toki menee jo hieman yli passiivisesta indeksisijoittamisesta.

      Jos on aiheita joista haluaisit kirjoitettavan/keskusteltavan, niin ideoita otetaan mieluusti vastaan.

  2. Niin vaan loppui preemiopoikulin kirjoittelut. Ei näy blogeja eikä kauppiksen foorumihehkutusta. Tuliko arjen totuus vastaan ja rahat meni? Tuossa yllähän sitä joku yritti kertoakin että mitään helppoa ja ilmaista rahaa ei pitkällä aikavälillä ole tiedossa optioilla.

    • Terve!

      Kiitos kommentista.

      Kyllä treidaamisarjessa on eletty jo kohta parisenkymmentä vuotta, joten melko tuttua puuhaa tämä sinänsä on ja mitään yllätyksiä ei käsittääkseni ole viime aikoina tullut ja tuskin tuleekaan. Tasaista puurtamistahan tämä on ollut nousevan tuottokäyrän eteen.

      Blogiteksti johon kommentoit, perustuu siis stoxx.com sivustolta poimittuun tietoon ja näen sen olevan linjassa todellisuuden kanssa. Ajatuksena oli tuoda esiin yksinkertainen tapa “indeksisijoittaa” optioita käyttäen. Itse teen kyllä optiokauppaa aktiivisemmalla otteella ja käytän useita eri strategioita, joten en lähtökohtaisesti kyllä pidäkään treidaamisella hankittua rahaa ilmaisena.

      Olen tässä pohtinut saanko blogikirjoittelusta riittävästi iloa irti, että jaksaisin sitä erityisen aktiivisesti tehdä. Jos tätä haluaa laadukkaasti ja aktiivisesti tehdä, niin kyllä tämä vaan oman aikansakin vie. Keskustelupalstojen kanssa hieman sama homma. Lisäksi kauppiksen foorumilla optiokeskustelu tuntui hieman monologiselta, kun ajatuksena oli luoda rakentavaa keskustelua ja kiinnostusta aiheen ympärille. Ehkä haluan käyttää mieluummin aikaani tuottavaan optiokauppaan ja rakentavaan keskusteluun aiheesta.

      Mutta ideoita aiheista ja parannusehdotuksista otetaan kuitenkin vastaan. Eihän sitä tiedä, jos jossain välissä taas innostuisi enemmänkin kirjoittamaan.

Kommentointi on suljettu.